Wash Care

Wash Care/Συμβουλές πλυσίματος

Φροντίστε τα καινούρια σας ρούχα!

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που θα σας καθοδηγήσουν στη σωστή φροντίδα διαφόρων υφασμάτων και την περιποίηση των ρούχων σας στο πλύσιμο.

Wash Care

♦ Πάντα να ανατρέχετε στις οδηγίες πλύσης και φροντίδας του ρούχου οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα

♦ Οι υψηλές θερμοκρασίες στο πλύσιμο και το σιδέρωμα πρέπει να αποφεύγονται για όλα σχεδόν τα είδη υφασμάτων.

♦ Μην πειραματίζεστε με δύσκολους λεκέδες. Αφήστε το στους επαγγελματίες

♦ Προτιμάτε τα λευκαντικά από τη χλωρίνη που εξασθενεί τις ίνες.

♦ Χρησιμοποιήστε ουδέτερα απορρυπαντικά για τα ευαίσθητα υφάσματα.

♦ Διαλύστε το απορρυπαντικό σε πολύ νερό, για να μην λεκιάζει το ύφασμα.

♦ Επιλέξτε τα ρούχα, ξεχωρίζοντας τα λευκά από τα χρωματιστά και τα σκούρα.

♦ Απλώνετε τα ρούχα αμέσως μετά την πλύση.

♦ Το πλύσιμο και το άπλωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται από την ανάποδη πλευρά.

♦ Αν θέλετε να πλύνετε μαζί διαφορετικού είδους υφάσματα, επιλέξτε τη θερμοκρασία και τον κύκλο που αντιστοιχεί στο πιο ευαίσθητο ρούχο του πλυσίματος.

♦ Το απορρυπαντικό σε σκόνη θα πρέπει να διαλύεται καλά, ώστε να μη δημιουργούνται λεκέδες. Σε περίπτωση πλυσίματος σε χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμήστε υγρό απορρυπαντικό.

♦ Μην προσθέτετε το μαλακτικό πριν τον κανονικό κύκλο πλυσίματος, διότι θα χάσει την αποτελεσματικότητά του.

♦ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για την αντοχή των ρούχων, πρέπει να ελέγξετε ότι το ύφασμα δεν ξεβάφει. Μουσκέψτε μια μικρή επιφάνεια στην άκρη του ρούχου και σιδερώστε το τοποθετώντας επάνω του ένα κομμάτι ύφασμα ή λευκό χαρτί κουζίνας. Αν διαπιστώσετε ίχνος χρώματος, πλένετε το ρούχο χωριστά με κρύο νερό και ξεβγάζετε αμέσως.

♦ Πριν χρησιμοποιήσετε λευκαντικό ελέγξτε προσεκτικά τα σύμβολα που αναγράφονται στις ετικέτες. Σε περίπτωση που το λευκαντικό επιτρέπεται, χρησιμοποιήστε το μόνο σε κρύο νερό και όχι για πολλή ώρα.

♦ Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ενδείκνυνται για κανένα ύφασμα.

♦ Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη από την ενδεικνυόμενη ποσότητα απορρυπαντικού, διότι μπορεί να αφήσει υπολείμματα στα ρούχα, ενώ δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Wash Care

ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Το πλύσιμο στο χέρι συνιστάται είτε αν έτσι ορίζει η ετικέτα του ρούχου, είτε αν πρόκειται για καινούργιο ρούχο με έντονο χρώμα και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να «βγει» το χρώμα στο πλυντήριο.

Πριν βάλετε το ρούχο στο νεροχύτη ή σε λεκάνη για πλύσιμο, διαλύστε στο νερό (στη θερμοκρασία που πιθανώς ορίζει η ετικέτα του ρούχου) μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ανακινείστε το νερό με το χέρι για να σχηματιστεί αφρός.

Στη συνέχεια βουτήξτε στο νερό το ρούχο και περιστρέψτε το απαλά. Δώστε προσοχή σε σημεία με λεκέδες (αν υπάρχουν), αφήστε το ρούχο να μουλιάσει μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.

 

Συμβουλές πλυσίματος
Wash Care

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα πλύνετε με λευκαντικό μόνο αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στην ετικέτα τους.

Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα για να μη «μπει». Επίσης, απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης.

Polyester: Τα ρούχα από πολυεστέρα είναι ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τα πλένετε με χλιαρό νερό και να τα σιδερώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Viscose/Modal: Τα ρούχα από viscose/modal πλένονται στο πλυντήριο στους 30 βαθμούς. Το υλικό Viscose είναι γνωστό για “τη σταθερότητα του στο νερό “, δηλ. το ρούχο μπαίνει στο πλύσιμο και σκληραίνει το ύφασμα, αλλά ξαναπαίρνει γρήγορα το αρχικό του σχήμα, όταν στεγνώνει και σιδερώνεται. Η χρήση του μαλακτικού προτείνεται. Απλώστε το οριζόντια για να στεγνώσει.

Fleece/Βελούδο: Περιποιηθείτε αυτά τα ζεστά, χουχουλιάρικα υφάσματα πλένοντας τα στο πλυντήριο ή στο χέρι σε θερμοκρασία έως 30 βαθμούς. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε χλώριο ή στεγνωτήριο. Αποφύγετε το μαλακτικόγια να διατηρήσετε περισσότερο την απαλότητα τους.

ΣΟΥΤΙΕΝ Αποθηκεύστε τα σουτιέν σας ανοιχτά. Μην τα διπλώνετε, ακόμα και αν γλυτώνετε αρκετό χώρο. Βάλτε τα σε ένα συρτάρι ανοιχτά έτσι ώστε να μπορούν να «αναπνέουν». Διαφορετικά, το ύφασμα θα φθαρεί, το σουτιέν θ’ αποκτήσει μικρά, ανεπιθύμητα εξογκώματα και δεν θα ζήσει για πολύ ακόμα.

Μην τα πλένετε κατευθείαν στο πλυντήριο.Το ιδανικό θα ήταν να πλένουμε τα σουτιέν στο χέρι, αλλά επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος και η κούραση πολλή, προτιμήστε να χρησιμοποιείτε μία ειδική θήκη πλυσίματος για σουτιέν όταν τα βάζετε στο πλυντήριο, που θα τα προστατεύσει από φθορές και θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Αν πλύνετε το σουτιέν σας στο πλυντήριο,το συχνό πλύσιμο μπορεί να τα φθείρει, βάλτε τα μέσα σε μια υφασμάτινη θήκη η οποία θα τα προστατεύσει.

Ειδικά τα σουτιέν με μπανέλα πρέπει να πλένονται στο χέρι. Διαφορετικά αν τα βάλετε στο πλυντήριο μπορεί να λυγίσει, να καταστραφεί ή ακόμη και να σπάσει η μπανέλα. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία πλυσίματος στους 40 βαθμούς. Μεγαλύτερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν τα λάστιχα ή την ελαστικότητα των υφασμάτων.

Αν πλύνετε το σουτιέν σας στο χέρι, τα υγρά απορρυπαντικά είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θα χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό σκόνη φροντίστε να είναι κατάλληλο για ευαίσθητα υφάσματα και να έχει διαλυθεί πλήρως πριν ρίξετε τα εσώρουχα. Το μούλιασμα στο νερό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά.Επίσης μην τα στεγνώνετε στην απλώστρα.

Είτε τα κρεμάτε από τις τιράντες είτε από το λάστιχο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το νερό που συσσωρεύεται στις βάτες ξεχειλώνει το σουτιέν και χάνει το σχήμα του πολύ γρήγορα. Η ιδανική λύση είναι να τα απλώνετε πάνω σε μια πετσέτα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν εκεί. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα μανταλάκια, γιατί η πίεση που δημιουργούν μπορεί να φθείρει το ύφασμα του σουτιέν.

Όταν απλώνετε το σουτιεν,αποφύγετε τη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Οι ηλιακές ακτίνες αφαιρούν τη ζωντάνια των χρωμάτων και ειδικότερα τα λευκά υφάσματα κιτρινίζουν. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μακριά από πηγές θερμότητας όπως είναι τα καλοριφέρ και οι σόμπες.

Wash Care

ΕΣΩΡΟΥΧΑ Τα εσώρουχα , είτε τα γυναικεία είτε τα ανδρικά, χρειάζεται να γνωρίζετε πως να τα πλύνετε σωστά ώστε να μην φθαρούν και να αυξήσετε το χρόνο που θα τα χαρείτε. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Κάθε εσώρουχο έχει ένα ταμπελάκι με οδηγίες πλυσίματος, τις οποίες καλό είναι να τις ακολουθείτε. Ο ιδρώτας, τα αρώματα και οι κρέμες σώματος προκαλούν λεκέδες στα εσώρουχα. Το συχνό πλύσιμο θα τα κρατήσει καθαρά και σε καλή κατάσταση. Τα σκούρα υφάσματα μπορεί να ξεβάψουν, οπότε μην τα βάζετε μαζί με τα ανοιχτόχρωμα γιατί μπορεί να αλλοιώσετε το χρώμα τους.

ΚΑΛΤΣΕΣ Φροντίστε τις κάλτσες σας σωστά μεγιστοποιώντας τη διάρκεια ζωής τους. Να συμβουλεύεστε πάντα τις οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα της κάλτσας. Αλλάζετε τις κάλτσες σας καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο περιορίζετε τη φθορά λόγω χρήσης. Φορώντας φρεσκοπλυμένες κάλτσες κάθε μέρα, κρατάτε τα πόδια σας καθαρά και υγιή.

Για καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των καλτσών, πλύνετε τις κάλτσες γυρισμένες ανάποδα από την εσωτερική μεριά και τα σκούρα χρώματα χωριστά. Χρησιμοποιείστε μια ειδική θήκη πλυσίματος για να τοποθετήσετε μέσα τις κάλτσες σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ξεχωρίζετε τις κάλτσες των μελών της οικογένειας που έχουν διαφορετικά μεγέθη, ενώ παράλληλα εξασφαλίζετε ότι οι κάλτσες σας  θα είναι ζευγάρι για πάντα και μέσα στο πλυντήριο!

Για να τις φυλάξετε, απλώστε τη μία κάλτσα πάνω στην άλλη και τυλίξτε τις σε μια μπάλα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται και πάλι μαζί ως ζευγάρι. Η σωστή κάλτσα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας των ποδιών.

ΜΑΓΙΟ Ξεπλύντε πάντα το μαγιό σας με νερό αμέσως μετά το μπάνιο για να φύγει το χλώριο και το αλάτι. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτικό και μην το πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες. Και τα δυο κάνουν το ύφασμα να ξεχειλώνει. Μην το βάζετε στο στεγνωτήριο και ιδανικά αφήστε το να στεγνώσει σε μέρος που δεν έχει πολύ ήλιο.

Το ασφαλέστερο πλύσιμο είναι στο χέρι με λίγο υγρό απορρυπαντικό χωρίς δυνατό τρίψιμο και κατόπιν άπλωμα στην σκιά.Τα αντηλιακά μπορούν να κάνουν επίμονους λεκέδες, οι οποίοι, όμως, απομακρύνονται εύκολα όταν πλένονται αμέσως με απορρυπαντικό.

Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα. Μην στύβετε το μαγιό, πιέστε το μόνο να φύγει το πολύ νερό και απλώστε το από την ανάποδη σε επίπεδη και σκιερή επιφάνεια.

ΚΑΛΣΟΝ Πλύσιμο στο χέρι με κρύο ή χλιαρό νερό.Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τα κοσμήματα από τα χέρια σας όταν τα πλένετε επειδή το υλικό τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Αν τα πλύνετε στο πλυντήριο, χρησιμοποιήστε προστατευτικό δίχτυ πλυσίματος και απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα.

BODYWEAR /KOΡΜΑΚΙΑ/ΔΑΝΔΕΛΕΣ Πλύσιμο στο χέρι με κρύο ή χλιαρό νερό.Αν τα πλύνετε στο πλυντήριο, γυρίστε τα από την ανάποδη και χρησιμοποιήστε προστατευτικό δίχτυ πλυσίματος και απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα.

Wash Care